Informatie

Met de indrukwekkende staat van dienst van Bill Baker’s Big Band uit het Zuid-Hollandse Rijswijk is het nauwelijks voor te stellen dat het hier om een band met louter amateurmusici gaat. Ga maar na: enkele jaren geleden begeleidde de band in Nederland Vera Lynn, de Britse zangeres die bij wijze van spreken met haar liedjes de Tweede Wereldoorlog won. Niet voor niets heeft ze de bijnaam “Sweetheart of the forces”.

Menige band zou al tevreden zijn met deze bijzondere muzikale ontmoeting, maar Bill Baker’s Big Band kans5 er nog vele aan toevoegen. Zo traden de bandleden niet alleen op met Norman Leyden, arrangeur van het oorspronkelijke Glenn Miller Orkest, maar ook met Garry Stevens, zanger van datzelfde orkest. Al vijfmaal waren ze eregast op het Glenn Miller Festival in Clarinda, Iowa, de geboorteplaats van Glenn Miller. Bill Baker werd in 2004 bekroond als Lifetime Member door de Glenn Miller Birthplace Society. Ook is Bill Baker’s Big Band vaste gast bij het Glenn Miller Festival in Engeland. Een mens zou bijna buiten adem raken van een zodanige waslijst van verdiensten.

 

Oprichter, leider en saxofonist Wim Zweekhorst is de naamgever van de band. In het voormalige leven had hij een bakkerij. Bill Baker is de Engelse samenvoeging van zijn voornaam en zijn beroep. Wat Bill Baker’s Big Band van andere swingorkesten onderscheidt is de gedrevenheid en het plezier dat ze op het toneel uitstralen. De muzikale leiding is weliswaar in handen van Bert Damsma, maar saxofonist/klarinettist Wim Zweekhorst praat de nummers op geheel eigen wijze aan elkaar. Dat deze formule feilloos werkt wordt telkens weer bewezen door de uitnodigingen om te komen optreden, hier in ons land, maar ook vaak buiten de grenzen.

Wat is nou het geheim van deze amateurs? Ik breng emotie, zegt Zweekhorst laconiek. Die drie woorden en de tomeloze inzet van zijn bandleden zijn volgens hem een garantie voor het succes. De musici en de twee zangeressen komen uit alle geledingen van de maatschappij: ingenieurs, middenstanders, studenten, gepensioneerde ambtenaren.

Wim Zweekhorst doet geen concessies aan de natuurgetrouwheid van beeld en geluid. We zetten het neer zoals ze dat vroeger ook deden. De sfeer moet hetzelfde zijn. We gebruiken de originele arrangementen en zelfs de kleding die tijdens een concert in de jaren veertig werd gedragen, wordt tot in detail nagemaakt.

Maar het miltairpakis niet alleen Glenn Miller wat bij Bill Baker’s Big Band de klok slaat. Alle grootheden uit de swinggeschiedenis staan op het repertoire. Wim Zweekhorst kan putten uit een enorme bron van 3000 originele arrangementen die hij in de loop van de tijd heeft verzameld. Hij houdt ze overigens niet voor zichzelf. Tegen een redelijke vergoeding kan iedereen een bepaald arrangement van hem krijgen.

Zijn eerste muzikale ervaring deed Wim Zweekhorst op bij een harmonieorkest in zijn woonplaats Rijswijk. In de loop van de tijd speelde hij in verschillende orkesten, maar zijn fascinatie voor bigbandmuziek begon in 1982. Vier jaar later formeerde hij zijn eigen orkest. En, zoals dat dan heet: de rest is geschiedenis. (bron: TvR)